Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu
To niesamowita odmiana tradycyjnego ziemniaka oraz efektowna dekoracja każdego talerza :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków o regularnych kształtach
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy
- 2 łyżki masła
- łyżka rozmarynu suszonego albo kilka gałązek świeżego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ser żółty kilka plasterków
Wykonanie:
- Myjemy ziemniaki i osuszamy je.
- Następnie każdy ziemniak nacinamy w poprzek na mniej więcej 2-3 mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach.
- Do rondla wlewamy oliwę, podgrzewamy ją, dodajemy masło i rozmaryn. Gotujemy przez 10 min.
- Do dokładnie rozgrzanej oliwy wkładamy ziemniaki i obsmażamy z każdej strony, zaczynamy od tej ponacinanej.
- Olej przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojony
- Ziemniaki nacięciami do góry przekładamy do naczynia z tłuszczem, sypiemy solą i pieprzem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez ok godzinę, aż będą one miękkie. Ziemniaki co pewien czas polewamy oliwą w której się pieką. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.
- Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika przekładamy je w miejscach ponacinanych cienko pokrojonym serem żółtym.
zawsze jesienią mam duży smak na takie ziemniaczki mmm
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do nich :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, pycha !
OdpowiedzUsuńNie jadłam :D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńFakt, wyglądają niesamowicie, też muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń