Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe o średnicy 25 cm:
- 4 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, w żelu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki mieszamy i przesiewamy.
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier następnie po kolei żółtka, nadal cały czas ubijamy.
3. Do masy jajecznej wsypujemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Delikatnie mieszamy by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
4. Ciasto dzielimy na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie mieszamy.
5. Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno. Delikatnie przekładamy do nich ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 22 minuty do tzw. suchego patyczka.
6. Gorące biszkopty wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuszczamy go, wraz z formą w której się znajduje, na np. deskę kuchenna. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
8. W taki sam sposób pieczemy 4 pozostałe kolorowe blaty.
Krem pomarańczowy z bitej śmietany i serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru, do smaku
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera i ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder i skórkę z pomarańczy .
Pomarańczowy poncz:
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- woda
Sok z pomarańczy przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania całej szklanki ponczu
Wykonanie:
1. Poszczególne blaty ciasta przekładamy kremem i nasączamy pomarańczowym ponczem: blat fioletowy kładziemy na paterze i kropimy małą ilością ponczu jest on podstawą tortu, więc nie możemy przesadzić z nasączeniem, następnie smarujemy go kremem,
2. To samo robimy kolejno z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
3. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem śmietankowym (około połowa krem).
4. Cały tort schładzamy w lodówce przez minimum 3 -4 godziny
Oglądam ten tort ze wszystkich stron od jakiegoś już czasu i też zbliżają się urodziny córki - mam nadzieję, że też będzie zachwyt :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że córka była zachwycona- te kolory mogą zachwycić każdego!
OdpowiedzUsuńTeż mam w planach taki tort :)
OdpowiedzUsuńZawsze tego typu wypieki wywołują we mnie zachwyt i jestem pełna podziwu dla Ciebie, że masz cierpliwość, aby zrobić takie cudo :)
OdpowiedzUsuń