Pyszne kruche ciasto z musem z białej czekolady a do tego owoce.
Palce lizać :) !!!!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, schłodzonego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie ciasta:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
i szybko zagniatamy.
3. Formę do tary smarujemy masłem
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
5. Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta".
6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i pieczemy 15 minut. Następnie papier z obciążeniem usuwamy i pieczemy przez kolejne 7 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
bardzo bardzo lubię połączenie białej czekolady i malin, muszę kiedyś zrobić również z borówkami. bardzo lubię tarty na cieście kruchym :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz Karolcia tą tartą!
OdpowiedzUsuńTa biała czekolada mnie przekonała - muszę zrobić taką tartę!:)
OdpowiedzUsuńKrem czekoladowy z owocami PYCHOTKA:)
OdpowiedzUsuńw takiej tarcie można się zakochać :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko z borowkami.Na zime zapakowalam nimi cala zamrazarke!
OdpowiedzUsuńoj musiała smakować...
OdpowiedzUsuńJeśli dodana jest limonka, słodkość zyskuje wyśmienity smak podwójnie;)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam ciasta, a ta tarta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio kremy z zmascarpone i czekolady robią furorę- sama je próbowałam i jestem zachwycona. Piękna ta Twoja tarta!
OdpowiedzUsuńO rany ale mam ochote na taka tartę:) Obłędna!
OdpowiedzUsuńTakie tarty to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńdobry przepis, łatwy, czyli dla mnie jak nic!!!:D ciastowa to ja nie jestem, ale ciii;p
OdpowiedzUsuńtakie ciacho to i ja chętnie zjem :D
OdpowiedzUsuń