środa, 11 września 2013

Tarta z borówkami amerykańskimi i białą czekoladą

Pyszne kruche ciasto z musem z białej czekolady a do tego owoce. 
Palce lizać :) !!!!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie ciasta: 
1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
 i szybko zagniatamy. 
2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
3. Formę do tary smarujemy masłem 
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
5. Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta". 
6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C  i pieczemy 15 minut. Następnie papier z obciążeniem  usuwamy i pieczemy przez kolejne 7 minut. 

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia  

Składniki na krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g borówek amerykańskich,
  • starta skórka z limonki,
  • starta skórka z cytryny 
  • cukier puder do posypania


14 komentarzy:

  1. bardzo bardzo lubię połączenie białej czekolady i malin, muszę kiedyś zrobić również z borówkami. bardzo lubię tarty na cieście kruchym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz Karolcia tą tartą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta biała czekolada mnie przekonała - muszę zrobić taką tartę!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem czekoladowy z owocami PYCHOTKA:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w takiej tarcie można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszystko z borowkami.Na zime zapakowalam nimi cala zamrazarke!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli dodana jest limonka, słodkość zyskuje wyśmienity smak podwójnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm uwielbiam ciasta, a ta tarta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio kremy z zmascarpone i czekolady robią furorę- sama je próbowałam i jestem zachwycona. Piękna ta Twoja tarta!

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany ale mam ochote na taka tartę:) Obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  11. dobry przepis, łatwy, czyli dla mnie jak nic!!!:D ciastowa to ja nie jestem, ale ciii;p

    OdpowiedzUsuń
  12. takie ciacho to i ja chętnie zjem :D

    OdpowiedzUsuń