piątek, 6 września 2013

Ziemniaki Hasselback

Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu 
To niesamowita odmiana tradycyjnego ziemniaka oraz efektowna dekoracja każdego talerza :) 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków o regularnych kształtach
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka rozmarynu suszonego albo kilka gałązek świeżego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ser żółty kilka plasterków



Wykonanie:

  1. Myjemy ziemniaki i osuszamy je. 
  2. Następnie każdy ziemniak nacinamy w poprzek na mniej więcej 2-3 mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach.
  3.  Do rondla wlewamy oliwę, podgrzewamy ją, dodajemy masło i rozmaryn. Gotujemy przez 10 min.
  4. Do dokładnie rozgrzanej oliwy wkładamy ziemniaki i obsmażamy z każdej strony, zaczynamy od tej ponacinanej.
  5. Olej przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojony
  6. Ziemniaki nacięciami  do góry przekładamy do naczynia z tłuszczem, sypiemy solą i pieprzem. 
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez ok godzinę, aż będą one miękkie. Ziemniaki co pewien czas polewamy oliwą w której się pieką. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.
  8. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika przekładamy je w miejscach ponacinanych cienko pokrojonym serem żółtym.

6 komentarzy: