niedziela, 12 stycznia 2014

Czekoladowe Pierogi

Czekoladowe pierożki z jagodami najlepiej podawać ze śmietaną lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Jagody możemy zastąpić bananami, truskawkami albo innymi owocami. Gwarantuję, że i tak bardzo szybko znikną z waszego stołu :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • mleko
  • 1 jajko
  • 300 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki miodu 
  • sól
  • 150 ml śmietany 30 % 
  • cukier puder


Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy szczyptę soli i jajko następnie dodajemy wcześniej lekko podgrzane mleko, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta pierogowego
  2. W oddzielnej misce mieszamy owoce z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym i miodem
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości około 1,5-2 mm, podsypujemy w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką bądź okrągła foremką wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę owocowego farszu, po czym sklejamy brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, można posmarować brzegi  pieroga wodą.
  4. Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody  i doprowadzamy ją do wrzenia 
  5. Gotujemy pierogi we wrzącej wodzie przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ubitą z cukrem pudrem śmietaną





9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł:) Nigedy do ciasta pierogowego nie dodawałam kakao. Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na prawdę rewelacyjny! Aż sama zabiorę się za takie pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis pierogi smaczne i bardzo efektownie wygladają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie, muszę teraz zbierać motywację i zabrać się za produkcję pierogów :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowe? No rewelacyjny pomysł na pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jaki świetny pomysł! Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, nigdy nie wpadłam na to, że można zrobić czekoladowe pierogi. To świetny patent na oryginalny deser <3

    OdpowiedzUsuń
  8. polecam zamienić kakao na rozpuszczoną na parze gorzką lub półgorzką czekolade na pół kg mąki cała tabliczka są wtedy jeszcze bardziej czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń