Dziś proponuje
Wam prawdziwe jesienne smaki czyli pyszne gruszki w cieście francuskim kryjące niesamowite
nadzienie.
- 4 gruszki,
- 50 g rodzynek,
- 20 g orzechów włoskich,
- ½ opakowania serka naturalnego Arla Apetina,
- 3 łyżki wina białego,
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 5 łyżek cukru,
- 1 jajko
Wykonanie:
- Rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy winem i pozostawiamy na 12 h.
- Rozmrażamy ciasto francuskie i wycinamy z niego kwadraty 15 x 15 cm (wielkość wycinanych kwadratów zależy od wielkości owoców).
- Gruszki obieramy a następnie wycinamy od dołu gniazda nasienne. Odsączamy rodzynki, drobno siekamy orzechy. Rodzynki, orzechy i serek kremowy naturalny apetina dokładnie mieszamy i napełniamy nimi gruszki.
- Ustawiamy każdą gruszkę na kwadracie ciasta francuskiego i posypujemy go łyżką cukru, zaginamy na skos brzegi ciasta i dokładnie zalepiamy, pozostawiając na wierzchu ogonek, nadmiar ciasta usuwamy.
- Gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min. Gdy jego wierzch się zrumieni, zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 30 min.
Smacznego :)
Mniam jakie to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńoj jest jest pyszne :)
Usuńale świetny pomysł! super :-)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że jak zajrzę do Ciebie na pewno zobaczę coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam talkie polaczenia owocow i ciast:-). Ja kilka dni temu zrobilam wlasnie sliwki z nadzieniem z serka mascarpone i w ciescie filo :-)
OdpowiedzUsuńOlimpio widziałam twoje śliwki muszą być pyszne :)
UsuńO rany, ale boskie! Koniecznie muszę też takie gruszki zrobić! :)
OdpowiedzUsuńCudowne gruszki, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńA to u Ciebie też gruszki ;) pyszne i super fotki....
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
UsuńJeszcze jeden fajny, smaczny przepis na ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńTaki deser to ja rozumiem.
OdpowiedzUsuń