poniedziałek, 27 października 2014

Gruszki w cieście francuskim

Dziś proponuje Wam prawdziwe jesienne smaki czyli pyszne gruszki w cieście francuskim kryjące niesamowite nadzienie. 



      Składniki:
  • 4 gruszki, 
  • 50 g rodzynek,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • ½ opakowania serka naturalnego Arla Apetina, 
  • 3 łyżki wina białego, 
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 jajko


    Wykonanie: 
  1. Rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy winem i pozostawiamy na 12 h. 
  2. Rozmrażamy ciasto francuskie i wycinamy z niego kwadraty 15 x 15 cm (wielkość wycinanych kwadratów zależy od wielkości owoców).
  3. Gruszki obieramy a następnie wycinamy od dołu gniazda nasienne. Odsączamy rodzynki, drobno siekamy orzechy. Rodzynki, orzechy i serek kremowy naturalny apetina dokładnie mieszamy i napełniamy nimi gruszki.
  4. Ustawiamy każdą gruszkę na kwadracie ciasta francuskiego i posypujemy go łyżką cukru, zaginamy na skos brzegi ciasta i dokładnie zalepiamy, pozostawiając na wierzchu ogonek, nadmiar ciasta usuwamy. 
  5. Gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min. Gdy jego wierzch się zrumieni, zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 30 min.

 Smacznego :)







Dania z serkami kremowymi

12 komentarzy:

  1. Wiedziałam, że jak zajrzę do Ciebie na pewno zobaczę coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam talkie polaczenia owocow i ciast:-). Ja kilka dni temu zrobilam wlasnie sliwki z nadzieniem z serka mascarpone i w ciescie filo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio widziałam twoje śliwki muszą być pyszne :)

      Usuń
  3. O rany, ale boskie! Koniecznie muszę też takie gruszki zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne gruszki, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to u Ciebie też gruszki ;) pyszne i super fotki....

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze jeden fajny, smaczny przepis na ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń