Czas na moje ulubione drożdżowe wypieki, szklanka mleka kawałek wiśniowej strucli i już jest idealne śniadanie.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 280 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 dżem wiśniowy Łowicz
- Drożdże rozkruszamy, zasypujemy je 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki następnie zalewamy 60 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
- Jajka rozbijamy z resztą mleka, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkami, cały rozczyn, dodajemy masło, sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok 3 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm i długość blaszki (30 cm). Smarujemy 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego Łowicz i zwijamy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
- Zwinięte strucle układamy na blaszce. Odstawiamy do podwojenia objętości.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.
Smacznego :)
Oj tak... Takie pyszności na śniadanie też mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszła strucla:)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńOj jak ja ją lubię, też taką robię :-) pyszności Karolinko :-)
OdpowiedzUsuńooo właśnie taka strucla chodzi za mną już kilka dni ! dzięki Kochana za inspirację !! :D
OdpowiedzUsuńbardzo proszę i oczywiście polecam się na przyszłość
UsuńJaka śliczna wyszła, aż żałuję, że nie mogę po nią sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńPięknie wygląda ta strucla, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam Cię jutro do mnie na śniadanie- oczywiście razem ze struclą :)
OdpowiedzUsuńGdzie takie dobre śniadania serwują? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście w Kielcach :)
UsuńTo ja na śniadanie poproszę ale z kubkiem kakao. :))
OdpowiedzUsuńmówisz i masz :)
UsuńNo pięknie, teraz mam ochotę tylko na takie śniadania :-)
OdpowiedzUsuńmm.... nie odmówiłabym dokładki takiej strucli ;)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda w środku :D
OdpowiedzUsuńPiękna drożdżówka, fantastycznie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięta :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń57 year-old Statistician IV Shane Hassall, hailing from Lakefield enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Metalworking. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Eclipse. Kliknij tutaj
OdpowiedzUsuń