czwartek, 30 października 2014

Strucla z wiśniowym dżemem

Czas na moje ulubione drożdżowe wypieki, szklanka mleka kawałek wiśniowej strucli i już jest idealne śniadanie. 


     Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka 
  • 50 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 dżem wiśniowy Łowicz 
Wykonanie:

  1. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy je 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki następnie zalewamy 60 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Jajka rozbijamy z resztą mleka, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkami, cały rozczyn, dodajemy masło, sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok 3 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm i długość blaszki (30 cm). Smarujemy 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego Łowicz  i zwijamy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  4.  Zwinięte strucle układamy na blaszce. Odstawiamy do podwojenia objętości.
  5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.

Smacznego :)


Dżem dobry, pobudka

21 komentarzy:

  1. Oj tak... Takie pyszności na śniadanie też mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja ją lubię, też taką robię :-) pyszności Karolinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo właśnie taka strucla chodzi za mną już kilka dni ! dzięki Kochana za inspirację !! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę i oczywiście polecam się na przyszłość

      Usuń
  4. Jaka śliczna wyszła, aż żałuję, że nie mogę po nią sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ta strucla, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim razie zapraszam Cię jutro do mnie na śniadanie- oczywiście razem ze struclą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie takie dobre śniadania serwują? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja na śniadanie poproszę ale z kubkiem kakao. :))

    OdpowiedzUsuń
  9. No pięknie, teraz mam ochotę tylko na takie śniadania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mm.... nie odmówiłabym dokładki takiej strucli ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pięknie wygląda w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna drożdżówka, fantastycznie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. 57 year-old Statistician IV Shane Hassall, hailing from Lakefield enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Metalworking. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Eclipse. Kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń