- 250 ml wody
- 150g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 150g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
- 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
- 2 żółtka
Wykonanie:
Smacznego :)
- W garnku gotujemy wodę i margarynę
- Do gotującej wody z margaryną dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Następnie ciasto pozostawimy do ostygnięcia
- Ostudzone ciasto miksujemy z jakami do gładkości dodajemy sól oraz proszek do pieczenia, mieszamy
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Okrągłą blaszkę (może być też dowolnego kształtu niekoniecznie okrągła) smarujemy margaryną i sypiemy mąką. Połowę ciasta rozprowadzamy w foremce.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 -30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia to samo robimy z drugą częścią ciasta
- Przygotowujemy masę budyniową. Należy zagotować 2 szklanki mleka i cukier a pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.
- Masę rozprowadzamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim
- Ciasteczka wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Smacznego :)
Pyszna. Też piekłam w weekend, zresztą pierwszy raz :-) uwielbiam to ciacho :-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńMMM.. Swojej nigdy nie robiłam ale. jadłam ;P PYCHA!
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować. Jest bardzo prosta :)
UsuńKarpatki w Twoim wykonaniu zawsze wychodzą idealne!
OdpowiedzUsuńUdała się idealnie :)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląda! Co prawda piekę z innego przepisu, ale czemu by nie spróbować inaczej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę!
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńZa mną od dawna chodzi karpatka, Twoja wyszła idealnie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta karpatka <3
OdpowiedzUsuńMarzy mi się kawałek takiej pysznej karpatki :-)
OdpowiedzUsuńwszystko z masą budyniową kusi niemiłosiernie ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) wpadam z wizytą :)))
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńCudowna karpatka, mniam :)
OdpowiedzUsuń