wtorek, 9 sierpnia 2016

Hummus



      Składniki:
  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy 
  •  3 ząbki czosnku 
  • ½ szklanki pasty sezamowej tahini 
  • sok z 1 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    sól
    szczypta słodkiej papryki, kuminu, pieprzu
  • do podania: świeże pieczywo  
 
      Wykonanie: 

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Zostawiamy do namoczenia na noc. 
  2. Na drugi dzień odcedzamy ciecierzycę i ponownie zalewamy ją świeżą wodą. Gotujemy na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, aż  będzie ona idealnie miękka. Usuwamy pianę, która pojawiła się podczas gotowania. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, zostawiając nieco wody (kilka łyżek), w której się gotowała. 
  3. Do misy miksera przekładamy ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy. Składniki miksujemy na gładką pastę. Im dłużej będziemy miksować tym hummus będzie bardziej kremowy. Sprawdzamy czy pasta ma odpowiednią gęstość, a w razie potrzeby dodajemy większą ilość wody i ponownie miksujemy. 
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i papryka. Próbujemy hummus, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny albo pasty tahini. Możesz także dodać kumin. 
  5. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, dekorujemy ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki.
Gotowy humus możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. 



Smacznego :)











2 komentarze: