czwartek, 20 marca 2014

Serowe oponki

Świetny i banalnie prosty przepis na oponki z dodatkiem sera białego.
Oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem :)

Przepis pochodzi z rewelacyjnej strony: Ivka w kuchni


Składniki:

  • 500 g sera półtłustego 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru  
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 4 żółtka  
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej  
  • 1 łyżeczka octu, spirytusu 
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 
  • tłuszcz do smażenia 
  • mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju)  
  • cukier puder do posypania

Wykonanie


  1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ser, cukry, żółtka, spirytus, sodę oczyszczoną i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 
  2. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście duże kółka, a w środku wykrawać kolejną dziurkę za pomocą np. kieliszka. 
  3. Mniejsze krążki możemy smażyć jako mini pączki lub ponownie zagnieść na oponki
  4. Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem kieliszka spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego:)












6 komentarzy:

  1. pyszności:D serowe są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie, najlepsze są jeszcze ciepłe, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chyba muszę znowu zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eh... i jak tu przejść na dietę przed latem, jak tu takie pyszności?! :) w tym przypadku moja silna wola będzie wystawiona na baaardzo ciężką próbę :D

    OdpowiedzUsuń