piątek, 11 kwietnia 2014

Babka cytrynowa


Delikatnie cytrynowa, mięciutka, lekko wilgotna a zarazem puszysta, po prostu  pyszna :) 




      Składniki

  • 200 g miękkiego masła - roztopionego i wystudzonego 
  • 4 jajka 
  • szklanka cukru 
  • opakowanie cukru wanilinowego 
  • szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok z połowy cytryny  
  • skórka otarta z jednej cytryny 
       
      Składniki na lukier do dekoracji

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny  
 
      Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem a następnie posypujemy mąką.
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ucieramy mikserem na puszystą masę.
  3. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mąki do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony tłuszcz i znów miksujemy.
  4. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy do ostygnięcia, polewamy lukrem który przygotowujemy wyciskając sok z 1/2 cytryny do którego powoli dodajemy cukier puder. Stopniowo, mieszamy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. 
 Smacznego :)







13 komentarzy:

  1. Babka idealna na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda super :) Widać, że jest puszysta i pyszna, w sam raz na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam inspiracji na babkę :) Cytrynową uwielbiam ale nigdy jej jeszcze nie piekłam :) Skorzystam z Twojego przepisu :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie taka rewelacyjna dzieki mące ziemniaczanej, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie cytrynowe wypieki, więc częstuję się dużym kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, cudowna babka - prezentuje się naprawdę rewelacyjnie :)
    Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile dałabym za taką pyszną babeczkę. Mam przepis od mojej babci i choć jej zawsze wychodzi, to u mnie ZAWSZE po rozkrojeniu pojawia się zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  8. cytrynowa to moja ulubiona, Twoja ładnie wyszła

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie babeczki :) Puszysta, cytrynowa, świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna! zrobiłam już dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skorzystałem z przepisu, babka jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię już od wielu lat jest po prostu super

    OdpowiedzUsuń