Delikatnie cytrynowa, mięciutka, lekko wilgotna a zarazem puszysta, po prostu pyszna :)
- 200 g miękkiego masła - roztopionego i wystudzonego
- 4 jajka
- szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
Składniki na lukier do dekoracji
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem a następnie posypujemy mąką.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ucieramy mikserem na puszystą masę.
- W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mąki do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony tłuszcz i znów miksujemy.
- Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy do ostygnięcia, polewamy lukrem który przygotowujemy wyciskając sok z 1/2 cytryny do którego powoli dodajemy cukier puder. Stopniowo, mieszamy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru.
Babka idealna na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńBabka wygląda super :) Widać, że jest puszysta i pyszna, w sam raz na Święta :)
OdpowiedzUsuńSzukam inspiracji na babkę :) Cytrynową uwielbiam ale nigdy jej jeszcze nie piekłam :) Skorzystam z Twojego przepisu :) !
OdpowiedzUsuńPewnie taka rewelacyjna dzieki mące ziemniaczanej, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie cytrynowe wypieki, więc częstuję się dużym kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńMniam, cudowna babka - prezentuje się naprawdę rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
UsuńIle dałabym za taką pyszną babeczkę. Mam przepis od mojej babci i choć jej zawsze wychodzi, to u mnie ZAWSZE po rozkrojeniu pojawia się zakalec :(
OdpowiedzUsuńcytrynowa to moja ulubiona, Twoja ładnie wyszła
OdpowiedzUsuńLubię takie babeczki :) Puszysta, cytrynowa, świetna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! zrobiłam już dwie :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałem z przepisu, babka jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńRobię już od wielu lat jest po prostu super
OdpowiedzUsuń