wtorek, 2 grudnia 2014

Babeczki sowy z kremem czekoladowym


Przepis na ulubione babeczki, opakowanie ciasteczek 
typu markizy,  ciemnych przekładanych białym kremem, opakowanie kolorowych drażetek i doskonała zabawa z dzieciakami murowana:)



  Składniki na babeczki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody 
  • 1 tabliczka czekolady 
  • mlecznej E. Wedel

     Składniki na krem:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady E. Wedel
  • 250 g mascarpone
    
     Ponadto:
  • 10 g czekolady mlecznej  E. Wedel
  • ciasteczka typu markizy,  ciemnych przekładanych białym kremem 
  • kolorowe drażetki 


   Wykonanie:
  1. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę drobno siekamy. 
  2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i czekoladę). Dodajemy jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy. 
  3. Miksujemy dokładnie na średnich obrotach do połączenia się składników. Dodajemy szklankę wrzącej wody, mieszamy
  4. Ciasto wlewamy do papilotek na ok 2/3 ich wysokości. Pieczemy ok 25 min. Odstawiamy do wystygnięcia.   

    Wykonanie kremu:
  1. Śmietanę ubijemy na sztywno dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
    Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej, studzimy i  dokładnie mieszamy z kremem ale tylko do połączenia składników. 
  2. Gotowy krem wstawiamy na 20 minut do lodówki aby nieco stężał 
  3. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki
     Wykonanie dekoracji:
  1. Markizy rozdzielamy na pół, cześć na której znajduje się mniej kremu albo nie ma go w ogóle, kroimy na pół.  
  2. Na wcześniej udekorowane kremem babeczki przyklejamy "oczy sowy" (markizy z dużą ilością białego kremu) oraz powieki (cześć markizy przekrojona na pół). 
  3. Źrenice oraz dzióbki sowy robimy z kolorowych pastylek. Źrenice przyklejamy za pomocą roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, chociaż doskonale trzymają się wciśnięte w krem. 
Smacznego :)





30 komentarzy:

  1. Przecudne Karolina, świetne! :-))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie pomysł sam już mi znany, jednak ciągle bardzo mi się podobają. Twoje wyglądają bardzo urokliwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł. :)) Cieszą oko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne babeczki. Wyglądają rewelacyjnie :-) super Karolinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze maleństwa :) muszę kiedyś zrobić a tymczasem.... porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dekorowanie babeczek :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześlicznie udekorowane po prostu urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają po prostu przeuroczo :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie przygarnęłabym stadko uroczych sówek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetny pomysł! Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepiękne sowy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę trzymać linię, ale jednej babeczki jak zrobię nie odmówię sobie :)

    OdpowiedzUsuń