Składniki:
- 1 kaczka
- 3 pomarańcze
- 4 łyżki majeranku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3-4 gwiazdek anyżu
- 2 ząbki czosnku drobno
posiekanego
bądź przeciśniętego przez praskę - sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaczkę i pomarańcze dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso, również w środku. Kaczka powinna być dobrze doprawiona. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kaczkę umieszczamy w rękawie do pieczenia.
- Pomarańczę kroimy ze skórą w plastry. Jedną wkładamy do środka kaczki, a resztą okładamy ją. W kilku plastrach pomarańczy znajdujących się na zewnątrz kaczki umieszczamy gwiazdki anyżu. Następnie do worka wrzucamy rozmaryn i zamykamy go.
- Kaczkę w rękawie pieczemy przez około 1 h po tym czasie rękaw przecinamy zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy następną godzinę. Po rozcięciu rękawa mięso podlewamy dość często „sosem” z pieczenia.
Smacznego :)
Polecam przyprawy zakupione w sklepie All4Celiac można tam kupić wyłącznie bezglutenowe produkty, certyfikowane, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz