sobota, 7 września 2013

Muffinki z cytrynową nutą

Klasyczne babeczki z nutą cytrynową z  truskawkami i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone.  Proste w wykonaniu,  cieszą oczy:)

Składniki na 12 babeczek:

  • 160 g masła
  • 120 g  cukru  
  • 165 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka olejku z cytryny

Ponadto:
  •  2 szklanki truskawek świeżych albo mrożonych
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier puder - do oprószenia
  • serek mascarpone

Wykonanie:
  1.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy
  2. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę
  3. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucieramy  na gładką masę po każdym dodaniu
  4. Dodajemy skórkę z cytryny, olejek i miksujemy do powstania gładkiej masy.
  5. Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. 
  6. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotkami i wyrównujemy.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut albo chwilę dłużej, do "suchego patyczka". Wyjmujemy do ostudzenia.
  8. Kremówkę ubijamy na sztywny krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone
  9. Wystudzone babeczki przekładamy na deskę. Nożem z piłką odcinamy im "czubeczki"  i kroimy na pół - to będzie dekoracja nałożona na krem. Babeczkę smarujemy łyżką zmiksowanych truskawek, ozdabiamy kremem z bitej śmietany i serka, mocujemy "skrzydełka". Oprószamy cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. takie motylki na babeczkach, ładne :), dla mnie kremy na bazie mascarpone są zdecydowanie za ciężkie, nie lubię tłustego mascarpone :(, ale bez kremu babeczka dla mnie w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. szalenie cieszą oczy, takie lekkie aniołki :-)
    z pozdrowieniami, Ella

    OdpowiedzUsuń