Składniki na ciasto:
- 800 g mąki pszennej (w oryginale było 600 g )
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 21 g (3 saszetki - naprawdę !) drożdży błyskawicznych albo 45 g świeżych
- 100 g niesolonego masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka
Składniki na wypełnienie:
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 150 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. W dużej misce mieszamy mąką, cukier, sól i drożdże. Roztapiamy masło i wlewamy je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami, a następnie zalewamy płynem sypkie składniki. Wymieszamy a gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste.
- Formujemy kulę ciasta, wkładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy plastikową folią i odstawiamy mniej więcej na 25 minut, żeby wyrosło.
- Oddzielamy 1/3 ciasta i rozwałkowujemy je albo rozciągamy tak, żeby wypełniło blachę; to będzie spód bułeczek. Rozwałkowujemy resztę ciasta na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50x25 cm.
- Mieszamy składniki wypełnienia w małej misce i rozsmarowujemy maślano - cynamonową masę na dużym prostokącie z ciasta. Starając się pokryć całą powierzchnię.
- Rolujemy krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa kiełbasa. Kroimy wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków.
- Rozkładamy je rzędami na blasze lub formie spiralnym bokiem do góry. Nie martw się, jeśli dobrze nie wypełnią formy, bo jeszcze wyrosną. Smarujemy je jajkiem i odstawiamy na 15 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miękkie i puszyste.
- Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy bułeczki 20-25 minut, aż urosną i będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą mocniej przypieczone.
- Przekładamy je z blachy na kratkę - najłatwiej będzie złapać papier, na którym leżą - i pozwalamy wszystkim odrywać po bułeczce i jeść na ciepło.
Smacznego :)
Razem ze mną piekły:
Dobrawa z bloga Bona apetita
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie I Iove it
Monika z bloga Matka wariatka
Jola z bloga Nasze życie od kuchni
Grażyna z bloga Grazyna gotuje
Kasia z bloga Baby do garów
Bułeczki wyszły pysznie!! Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam Magda;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne bułeczki i zrumienione jak każe przepis:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńApetyczne ślimaczki!
OdpowiedzUsuńprawdziwie cynamonowo :) dzięki za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńCudne ślimaczki <3
OdpowiedzUsuń