niedziela, 18 maja 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe według Nigelli w Wypiekanie na śniadanie

W ten weekend kolejne spotkanie przy piekarniku czyli  Wypiekanie na śniadanie a w nim Norweskie bułeczki cynamonowe według Nigelli. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginią" u mnie troszeczkę zmieniony. Bułeczki są przepyszne a ich aromat unosi się po całym domu :) 

     Składniki na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej (w oryginale było 600 g )
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 21 g (3 saszetki - naprawdę !) drożdży błyskawicznych albo 45 g świeżych
  • 100 g niesolonego masła 
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka  


     Składniki na wypełnienie:

  • 150 g miękkiego niesolonego masła  
  • 150 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko do posmarowania 

blacha albo płaska forma o wymiarach 33x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i przy ściankach



     Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. W dużej misce mieszamy mąką, cukier, sól i drożdże. Roztapiamy masło i wlewamy je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami, a następnie zalewamy płynem sypkie składniki. Wymieszamy a gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. 
  2. Formujemy kulę ciasta, wkładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy  plastikową folią i odstawiamy mniej więcej na 25 minut, żeby wyrosło.
  3. Oddzielamy 1/3 ciasta i rozwałkowujemy je albo rozciągamy tak, żeby wypełniło blachę; to będzie spód bułeczek. Rozwałkowujemy resztę ciasta na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50x25 cm. 
  4. Mieszamy składniki wypełnienia w małej misce i rozsmarowujemy maślano - cynamonową masę na dużym prostokącie z ciasta. Starając się pokryć całą powierzchnię. 
  5. Rolujemy krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa kiełbasa. Kroimy wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków.
  6. Rozkładamy je rzędami na blasze lub formie spiralnym bokiem do góry. Nie martw się, jeśli dobrze nie wypełnią formy, bo jeszcze wyrosną. Smarujemy je jajkiem i odstawiamy na 15 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miękkie i puszyste.
  7. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy bułeczki 20-25 minut, aż urosną i będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą mocniej przypieczone.
  8. Przekładamy je z blachy na kratkę - najłatwiej będzie złapać papier, na którym leżą - i pozwalamy wszystkim odrywać po bułeczce i jeść na ciepło. 

Smacznego :)

Razem ze mną piekły:
Dobrawa z bloga Bona apetita
Monika z bloga Matka wariatka
Jola z bloga Nasze życie od kuchni
Grażyna z bloga Grazyna gotuje
Kasia z bloga Baby do garów

5 komentarzy:

  1. Bułeczki wyszły pysznie!! Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam Magda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne bułeczki i zrumienione jak każe przepis:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawdziwie cynamonowo :) dzięki za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń