Egzotyczne danie, które wbrew pozorom nie jest wcale delikatna. Ostra marynata dodaje mu pikanterii, a ananas słodyczy, dzięki
obecności ryżu natomiast staje się ono bardzo treściwe.
Składniki:
- dojrzały ananas
- 100 długoziarnistego ryżu, wcześniej ugotowanego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 5 łyżek oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 150 g mieszanki warzywnej Hortex - Włoszczyzna paski
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
Wykonanie:
- Ananasa kroimy na pół, wydrążamy pozostawiając łupiny, w których podamy gotowe. danie. Wydrążoną cześć kroimy w 1,5 cm kostkę.
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w równą kostkę około 1,5 cm, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut.
- Ryż gotujemy na sypko, odstawiamy do wystygnięcia.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek, lekko rumienimy. Następnie dodajemy warzywa, kawałki ananasa, oraz sparzone rodzynki. Wszystko smażymy przez ok 5 min. Gotowe przekładamy do miski z ryżem.
- Następnie po raz kolejny rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka
- Do gotowego kurczaka dodajemy ryż z warzywami i ananasem. Smażymy całość ok. 5 min i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy całość do wydrążonego ananasa. Wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, a potem podajemy.
Wygląda bosko w tym ananasie :)
OdpowiedzUsuńO! Jak fantastycznie podane! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne wspaniale smakuje!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kurczaka i do tego pięknie zaserwowane :-)
OdpowiedzUsuńPięknie podany, pycha :)
OdpowiedzUsuńOch świetne!! :) sałatka zaserwowana w ananasie wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJak wspaniale podane, zachwyca i smakiem i wyglądem :)
OdpowiedzUsuńAle suuuper! Pyszny i pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńI love Asian food! So beautiful served in the ananas! Great. We also eat with the eye!
OdpowiedzUsuńThank you for sharing and happy days
Elisabeth
świetne połączenie smaków, mniam : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka pod każdą postacią, więc wypróbuję i tę wersję.
OdpowiedzUsuń