Musicie spróbować pysznego, chrupiącego tacos, a właściwie domowej wariacji na temat tego meksykańskiego dania. Tradycyjnie podaje się je z kukurydzianą tortillą powstałą ze specjalnej mąki kukurydzianej, która nazywa się Masa Harina, a podstawowym dodatkiem jest mielona wołowina, cebula, czosnek i czerwona fasola.
Tortille
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Z obu rodzajów mąki, soli, wody i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki.
- P tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość naleśnika i wycinam kółka o średnicy około 15 cm.
- Na średnio rozgrzaną, suchą patelnie kładziemy wycięte kółka. Smażymy z każdej strony po kilka minut.
Składniki sos czosnkowy:
Składniki sos pomidorowy:
Wykonanie:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Składniki sos pomidorowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i koncentratem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki na guacamole
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
Wykonanie:
Awokado obieramy i ugniatamy widelcem dodajemy cytrynę i sól dokładnie mieszamy.
Składniki Tacos:
- 12 małych tortilli wykonanych z przepisu wyżej
- 2 filety z kurczaka
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 3 łyżek oliwy
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 2 grube plastry sera żółtego
- 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
- sos czosnkowy wykonanych z przepisu wyżej
- sos pomidorowy wykonanych z przepisu wyżej
- guacamole
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku
- kilka liści kolendry do posypania
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w cienkie paski, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut.
- Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka, mieszając dodać mieszankę meksykańską i smażyć jeszcze ok 5 min.
- Kapustę siekamy posypujemy solą, pomidora i ser kroimy w drobną kostkę.
- Tortille podgrzewamy na czystej patelni, składamy na pół od wewnętrznej strony smarujemy sosem czosnkowym i pomidorowym, nakładamy posiekaną kapustę, farsz z kurczaka i mieszankę meksykańską, pomidory, ser żółty, guacamole a wszystko posypujemy listkami kolendry
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam. Wyglądają pysznie. Zjadłabym z apetytem :-)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńFajne! Jakie kolorowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, a do tego domowe tortille - super! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) pysznie i kolorowo się prezentują....
OdpowiedzUsuńZnakomita propozycja, zjadłabym z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńWow, bajeczne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam... Na prawdę przepyszne, własnoręcznie wykonane placki <3 Maga polecam :D
OdpowiedzUsuń