czwartek, 19 maja 2016

Carpaccio z gęsi





      Składniki:
  • 1 surowa pierś z gęsi bez skóry  
  • grubo zmielony pieprz  
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plastry imbiru ok. 3 cm 
  • 1 posiekana papryczka chilli 
  • 1 cebula 
  • płaska łyżeczka miodu 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 50ml białego wina 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka estragonu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pęczek świeżej kolendry
   
     
      Wykonanie:
  1. Na tarce ścieramy czosnek i imbir, dodajemy posiekaną cebulę i chilli następnie miód,  skórką z cytryny, wino, sos sojowy, olej i estragon wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy dokładnie w pieprzu, by całą ją pokrył. Obsmażmy na suchej, silnie rozgrzanej patelni z każdej strony, ale bardzo krótko tak aby pierś w środku pozostała jeszcze surowa.
  3. Odstawiamy pierś do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy ją do marynaty na minimum 12 h. Ponownie obsmażamy na suchej silnie rozgrzanej patelni. 
  4. Podajemy pokrojone w cieniutkie plasterki, posypane świeżą kolendrą i oprószone grubo mielonym pieprzem. 

 Smacznego :)






2 komentarze: