Składniki:
- 1 surowa pierś z gęsi bez skóry
- grubo zmielony pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 plastry imbiru ok. 3 cm
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 cebula
- płaska łyżeczka miodu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 50ml białego wina
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pęczek świeżej kolendry
Wykonanie:
- Na tarce ścieramy czosnek i imbir, dodajemy posiekaną cebulę i chilli następnie miód, skórką z cytryny, wino, sos sojowy, olej i estragon wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy dokładnie w pieprzu, by całą ją pokrył. Obsmażmy na suchej, silnie rozgrzanej patelni z każdej strony, ale bardzo krótko tak aby pierś w środku pozostała jeszcze surowa.
- Odstawiamy pierś do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy ją do marynaty na minimum 12 h. Ponownie obsmażamy na suchej silnie rozgrzanej patelni.
- Podajemy pokrojone w cieniutkie plasterki, posypane świeżą kolendrą i oprószone grubo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
Piękny jest ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Czysta poezja :D
OdpowiedzUsuń