Składniki:
- 2 szklanki suszonej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
szczypta słodkiej papryki, kuminu, pieprzu - do podania: świeże pieczywo
Wykonanie:
- Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Zostawiamy do namoczenia na noc.
- Na drugi dzień odcedzamy ciecierzycę i ponownie zalewamy ją świeżą wodą. Gotujemy na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, aż będzie ona idealnie miękka. Usuwamy pianę, która pojawiła się podczas gotowania. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, zostawiając nieco wody (kilka łyżek), w której się gotowała.
- Do misy miksera przekładamy ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy. Składniki miksujemy na gładką pastę. Im dłużej będziemy miksować tym hummus będzie bardziej kremowy. Sprawdzamy czy pasta ma odpowiednią gęstość, a w razie potrzeby dodajemy większą ilość wody i ponownie miksujemy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i papryka. Próbujemy hummus, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny albo pasty tahini. Możesz także dodać kumin.
- Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, dekorujemy ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki.
Smacznego :)
super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń