sobota, 10 września 2016

Ostry rosół







Składniki:

  • 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 
  • 300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego 
  • 3,5 litra zimnej wody 
  • 1 mała cebula 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka, 
  • ¼ bulwy dużego selera korzeniowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 gałązka natki pietruszki, 
  • około 1/2 płaskiej łyżki stołowej soli, 
  • 4 całe ziarenka pieprzu 
  • 1 papryczka chili 

Wykonanie:
  1. Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą. Udka z kurczaka pokroić na mniejsze części 
  2. Całe mięso (kurczaka, wołowinę) wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu. 
  3. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i usuwamy szumowiny z wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny. 
  4. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obraną cebulę „przypalamy” na palniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a natkę pietruszki i papryczkę chili płuczemy. 
  5. Warzywa i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu (tak jak poprzednio) przez około 1 godzinę. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz