Składniki:
- 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka
- 300 g wołowiny np. antrykotu, szpondra, oczka wołowego
- 3,5 litra zimnej wody
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka,
- ¼ bulwy dużego selera korzeniowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 gałązka natki pietruszki,
- około 1/2 płaskiej łyżki stołowej soli,
- 4 całe ziarenka pieprzu
- 1 papryczka chili
Wykonanie:
Smacznego :)
- Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą. Udka z kurczaka pokroić na mniejsze części
- Całe mięso (kurczaka, wołowinę) wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i usuwamy szumowiny z wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obraną cebulę „przypalamy” na palniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a natkę pietruszki i papryczkę chili płuczemy.
- Warzywa i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. dodajemy do rosołu. Gotujemy na małym ogniu (tak jak poprzednio) przez około 1 godzinę. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz