piątek, 17 sierpnia 2018

Włoska kapusta z cukinią



Składniki:
  • 1 Główka kapusty włoskiej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście oliwek bez pestek
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz , tymianek, lubczyk, gałka muszkatołowa 
  • 1 papryczka chili 

Wykonanie:  

  1. Marchewkę oraz korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tace o dużych oczkach. Dodajemy niewielką ilość wody a następnie przez około 5 minut dusimy w woku pod przykryciem.
  2. Po tym czasie dodajemy obrany i posiekany czosnek.
  3. Z kapusty usuwamy głąb następnie kroimy ją i dorzucić do woka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy je na średnim ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.
  4. Kiedy kapusta będzie al dente, dodajemy posiekany pęczek pietruszki, pokrojoną cukinię, zioła i przyprawy, passatę, oliwki, fasolę (wcześniej odcedzoną), drobno posikaną papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut wedle uznania.
  5. Po zdjęciu woku z palnika dodajemy oliwę i posiekany drugi pęczek pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz