Składniki:
- 1 Główka kapusty włoskiej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średnia cukinia
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście oliwek bez pestek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz , tymianek, lubczyk, gałka muszkatołowa
- 1 papryczka chili
Wykonanie:
- Marchewkę oraz korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tace o dużych oczkach. Dodajemy niewielką ilość wody a następnie przez około 5 minut dusimy w woku pod przykryciem.
- Po tym czasie dodajemy obrany i posiekany czosnek.
- Z kapusty usuwamy głąb następnie kroimy ją i dorzucić do woka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy je na średnim ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy kapusta będzie al dente, dodajemy posiekany pęczek pietruszki, pokrojoną cukinię, zioła i przyprawy, passatę, oliwki, fasolę (wcześniej odcedzoną), drobno posikaną papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut wedle uznania.
- Po zdjęciu woku z palnika dodajemy oliwę i posiekany drugi pęczek pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz