niedziela, 28 października 2018

Pizza z rukolą i fetą





Składniki na pizzę (wg. Jamiego Olivera):

Ciasto świetnie nadaje się do mrożenia.  Przed wyrośnięciem należy obficie oprószyć mąką zarówno ciasto jak i pojemnik, w którym będziemy je mrozić.
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 saszetki drożdży suszonych po 7 g albo 50 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżka drobnoziarnistej soli 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 650 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Dodatki wg uznania:
  • ruccola
  • pomidory suszone
  • oregano
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • ser żółty 
  • ser feta
  • zielone oliwki

    Wykonanie: 
    1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą, robimy w niej zagłębienie. 
    2. Drożdże, cukier mieszamy z letnią wodą, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy wlewając po trochę do zagłębienia w mące. 
    3. Okrężnymi ruchami stopniowo zagarniamy mąkę i mieszamy ją z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, oprószamy dłonie mąką i wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
    4. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto odpocznie rozwałkowujemy je na 4-5 blatów. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy  ketchupem posypujemy oregano i startym żółtym serem. 
    5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 8-10 minut. 
    6. Następnie układamy pozostałe składniki 

    Smacznego :) 



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz