Składniki na pizzę (wg. Jamiego Olivera):
Ciasto świetnie nadaje się do mrożenia. Przed wyrośnięciem należy obficie oprószyć mąką zarówno ciasto jak i pojemnik, w którym będziemy je mrozić.
- 1 kg mąki pszennej
- 2 saszetki drożdży suszonych po 7 g albo 50 g drożdży świeżych
- 1 płaska łyżka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 650 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ruccola
- pomidory suszone
- oregano
- sos pomidorowy lub ketchup
- ser żółty
- ser feta
- zielone oliwki
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą, robimy w niej zagłębienie.
- Drożdże, cukier mieszamy z letnią wodą, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy wlewając po trochę do zagłębienia w mące.
- Okrężnymi ruchami stopniowo zagarniamy mąkę i mieszamy ją z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, oprószamy dłonie mąką i wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
- Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto odpocznie rozwałkowujemy je na 4-5 blatów. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ketchupem posypujemy oregano i startym żółtym serem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 8-10 minut.
- Następnie układamy pozostałe składniki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz