sobota, 22 grudnia 2018

Pierniczki


Poniżej sprawdzony, bardzo prosty przepis na aromatyczne pierniczki, które  można przygotować tuż przed samymi Świętami, albo upiec wcześniej i odłożyć aby dojrzały i nabrały swojego charakteru. 

      Składniki:
  • 550 g mąki pszennej 
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru 
  • 120 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 35 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 

     Wykonanie:
  1. Miód oraz masło podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, można je schłodzić,
  2. Wałkujemy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypujemy mąką. Foremkami wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy powiesić pierniki na choince musimy pamiętać, że dziurkę należy zrobić przed pieczeniem np. słomką do napojów, patyczkiem do szaszłyków,
  3. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180ºC, 
  4. Lukrujemy lub dekorujemy w dowolny sposób. 
Pierniczki po upieczeniu i wystygnięciu są twarde, by zmiękły musimy je schować do puszki z kawałkami obranego jabłka. Jabłko musimy wymieniać co parę dni, by nie zaczęło pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoca.

Smacznego :-).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz