środa, 23 stycznia 2019

Wegańska faszerowana dynia piżmowa



Nadziewana dynia piżmowa to pyszne i proste danie. Połączenie, które nie tylko nas nasyci ale również rozgrzeje, dostarczając jednocześnie wielu cennych składników jak również wartości odżywczych, nie obciążając naszego organizmu. 


     Składniki:
  • 2 małe dynie piżmowe 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Papryczka chili (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • garść suszonych grzybów
  • garść świeżej żurawiny
  • 1,5 torebki ryżu (ja użyłam czarnego ryżu jaśminowego)
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • Sól, pieprz
    
     Wykonanie:
  1. Grzyby siekamy drobno, wrzucamy je do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku. Odstawiamy.
  2. Dynie kroimy wzdłuż na połowę następnie usuwamy z niej pestki.  Za pomocą łyżki stołowej wydrążamy jeszcze trochę miąższu ze środka, aby zrobić więcej miejsca na farsz. Uzyskany w ten sposób miąższ siekamy drobno z cebulą i czosnkiem. Miąższ, który pozostał w dyni nakłuwamy widelcem. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Dynie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połowę smarujemy olejem kokosowym, sypiemy odrobiną soli i wkładamy po gałązce rozmarynu. 
  4. Pieczemy przez 30 min do momentu aż pozostawiony miąższ będzie miękki.
  5. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy posiekany miąższ z dyni, cebulę, czosnek i papryczki chili. Chwilę smażymy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą i żurawinę. Dusimy aż woda odparuje. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. 
  6. Upieczoną dynie wyciągamy z piekarnika. Usuwamy gałązki rozmarynu i napełniamy przygotowanym farszem. Wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok 20 min. 
Dynie podajemy na gorąco. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna.


Smacznego :)



Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz