Składniki:
- 1 szklanka mąki może (być każdy rodzaj - pszenna, owsiana, żytnia, orkiszowa)
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki bakalii (migdały, słonecznik, orzechy włoskie, żurawina suszona, świeże owoce)
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru brązowego lub trochę mniej miodu (ja daję czubatą łyżkę miodu i 1/4 szklanki cukru)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Masło, cukier i miód wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie bardzo dokładnie mieszamy (można mikserem). Jeśli ciasto jest zbyt "mokre" dosypujemy mąki.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Z ciasta robimy kulki, które lekko spłaszczamy tworząc nieduże placki.
- Układamy je na blasze. Nie robiąc dużych odstępów. Z podanych składników wychodzi jedna blacha.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez ok 15 minut.
- Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób pozostaną świeże na długo.
Smacznego :)
Uwielbiam takie ciasteczka, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOwsiane ciasteczka bardzo lubię, wręcz się nimi zajadam :)
OdpowiedzUsuńdomowe ciasteczka owsiane to jest to, dobre na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńPyszne! :D
OdpowiedzUsuńPyszne owsiane ciasteczka :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Karolino! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciastka :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! :D
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo smaczne, z z kawałkami orzechów:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię owsiane ciasteczka, mniam : )
OdpowiedzUsuń