sobota, 20 grudnia 2014

Ciastka owsiane

Smaczna, a zarazem zdrową przekąska. Łatwe w wykonaniu, doskonałe na każdą porę roku w lato świetnie smakują z milinami bądź innymi świeżymi owocami a zimą doskonale komponują się z suszonymi owocami, czekoladą bądź kakaem. Bazą tego przepisu są płatki owsiane, jajka, cukier, miód i mąka,  reszta to nic innego jak nasza wyobraźnia. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania i łączenia z innymi składnikami. 





     Składniki:
  • 1 szklanka mąki może (być każdy rodzaj - pszenna, owsiana, żytnia, orkiszowa)
  • 1 duże jajko 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki bakalii (migdały, słonecznik, orzechy włoskie, żurawina suszona, świeże owoce)
  • 200 g miękkiego masła 
  • 0,5 szklanki cukru brązowego lub trochę mniej miodu (ja daję czubatą łyżkę miodu i 1/4 szklanki cukru)
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wykonanie: 
  1. Masło, cukier i miód wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie bardzo dokładnie mieszamy (można mikserem). Jeśli ciasto jest zbyt "mokre" dosypujemy mąki. 
  2. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Z ciasta robimy kulki, które lekko spłaszczamy tworząc nieduże placki.
  3. Układamy je na blasze. Nie robiąc dużych odstępów. Z podanych składników wychodzi jedna blacha. 
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez ok 15 minut. 
  5. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób pozostaną świeże na długo.

Smacznego :)






11 komentarzy: