Składniki:
- 1 kg boczku na roladę
- 5 filecików anchois
- 3 łyżki kaparów
- 8 ząbków czosnku
- łyżka oleju
- 1,5 łyżki masła
- 1/2 l wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- 20 suszonych listków szałwii
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Posiekane anchois, odsączone kapary oraz obrane ząbki czosnku wkładamy na patelnię z wcześniej rozgrzanym olejem i smażymy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeszcze gorące wszystko rozgniatamy na papkę
- Smarujemy nią rozwinięty boczek, ale tylko z jednej strony, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch rozkruszamy listki szałwii.
- Zwijamy, bardzo ciasno związujemy sznurkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na maśle.
- Przekładamy do brytfanki podlewamy winem, wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale rolady nie wyciągamy czekamy jeszcze ok 20 min.
Smacznego :)
Świetna roladka :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńSuper rolada! Ja też zajadam się właśnie roladą boczkową, ale ze śliwką!
OdpowiedzUsuńooo super pomysł, kolejna będzie ze śliwką :)
Usuńzgadzam się, bardzo lubię takie rolady. Twoja wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuńa w jakiej temperaturze pieczemy ?
OdpowiedzUsuńale i tak wygląda znakomicie !!!!!
w 160 stopniach :) Bardzo dziękuje :)
Usuńrewelacyjny pomysł i przepis tym samym
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
UsuńDomowe pieczenie są o wiele smaczniejsze niż kupne dodatki do pieczywa.
OdpowiedzUsuńA z dodatkiem wina musiała być na prawdę bardzo smaczna:)
oj był :) Też jestem tego zdania że domowe smakuje o wiele lepiej :)
UsuńWygląda pięknie ta pieczeń :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
Usuń