Kokosowy pudding chia
Ostanie moje odkrycie w dziedzinie deserów. Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska bogata w kwasy omega - 3, wapń, żelazo oraz pełnowartościowe białko. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Doskonale obniża ciśnienie krwi, regulującego trawienie, wzmacnia kości. Jednym słowem zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji :)
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml dowolnego mleka
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dowolne świeże bądź mrożone owoce
Wykonanie
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 12h najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia gotowy pudding przelewamy do szklanek i posypujemy świeżymi owocami.
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńPyszności :-) kupiłam już te nasionka więc będę działać :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ten deser! Niestety nigdzie nie mogę dostać tych nasionek, ale czytałam, że nasze siemię lniane jest podobne w działaniu a tańsze, więc może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDeser doskonały pod każdym względem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam puddingi chia, a tym bardziej kokosowe i z taką dawką owoców!
OdpowiedzUsuńWygląda intrygująco! Kiedy mnie zapraszasz na taki deser?
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity pudding!
OdpowiedzUsuńDeserek wygląda obłednie
OdpowiedzUsuń