Składniki:
- 600 g śledzi
- 200 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 100 g musztardy Dijon
- 400 g śmietany 18%
- 2 białe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml octu winnego
- 100 ml oliwy
- 70 g cukru
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki
- Cebule drobno siekamy i zaparzamy (na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie). Dzięki temu nie będzie ona taka mocna.
- Do miseczki wrzucamy czosnek przepuszczony przez praskę i wszystkie pozostałe składniki, oprócz śledzi.
- Dokładnie je mieszamy tak aby powstał jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy śledzie i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Smacznego:)
Świetny pomysł na śledzika :-) już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śledzie w sosie musztardowym, robiłam na święta. są przepyszne : )
OdpowiedzUsuńJestem fanką śledzi, w tej wersji muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze w takiej wersji smakowej, a śledzie bardzo lubię, więc będę musiała spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKarolinko Ty wiesz co ja kocham i właśnie mnie tym kusisz <3
OdpowiedzUsuńI jak tu ślinotok powstrzymać :) ?!
Czy śmietana ma być słodka czy homogenizowana?
OdpowiedzUsuńzwykła śmietana 18 %
Usuń