Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 1 olejek migdałowy migdałowego
- szczypta soli
- 100 g masła, rozpuszczonego, wystudzonego
- 500 g czereśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. 1/2 ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżką mąki, pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy do przesianej mąki, wlewamy rozczyn i resztę mleka. Dodajemy olejek migdałowy, sól, bardzo dokładnie wyrabiamy .
- Po 15 minutach wyrabiania wgniatamy roztopione masło, i jeszcze przez ok 5 minut dokładnie wyrabiamy. Do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h.
- Czereśnie myjemy, drylujemy, kroimy na pół, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm.
- Placek przekładamy do natłuszczonej dużej blach, rozkładamy czereśnie i odstawimy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Gotowe wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut lub do momentu aż ciasto nie zacznie się rumienić. Odstawić do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Któż nie lubi takich ciast. Pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie w wolnej chwili
Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio z rabarbarem i jagodami :) Zapraszam
Z czereśniami... Pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto, częstuję się z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń