Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem
- Wszystkie pozostałe składniki dokładnie łączymy dodając na końcu masło.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Smażymy na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.
- Podajemy z syropem klonowym i dowolnymi owocami
Smacznego :)
Cudne pankejki, na słodko mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :-) pyszne na sobotnie lub niedzielne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń