poniedziałek, 7 września 2015

Pankejksy z syropem klonowym




      Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli



Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem 
  2. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie łączymy dodając na końcu masło. 
  3. Odstawiamy na 15 minut. 
  4. Smażymy na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 
  5. Podajemy z syropem klonowym i dowolnymi owocami 

Smacznego :)

2 komentarze: