Składniki:
- 6 niewielkich patisonów
- 125 g mięsa mielonego np. karkówki
- 70 g wędzonego boczku
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 70 ml oleju
- Sól
- Pieprz
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 50 g sera żółtego
- ½ pęczka natki pietruszki
- Kilka listków świeżej bazylii
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- kostka bulionowa
Wykonanie:
- Z patisonów odcinamy górną cześć z ogonkiem i wydrążamy. Boczek drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Obieramy cebule i czosnek drobno siekamy.
- Na ok. 50 ml rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz boczek. Smażymy 5-8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski.
- Do miski dodajemy pomidory, ryż, jajko, ser, posikaną natkę, bazylię, listki tymianku i igiełki rozmarynu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Patisony faszerujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia , skrapiamy resztą oleju. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, 15 ml bulionu wlewamy do naczynia, pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem który nam pozostał. Zmniejszamy temperaturę do 150 C, patisony przykrywamy dekielkami i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
Nigdy nie jadłam! Muszę wykorzystać pomysł, bo wygląda to smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńPyszności. Uwielbiam faszerowane warzywa :-)
OdpowiedzUsuń