sobota, 24 października 2015

Granola z oreo






 
      Składniki:
  • 4,5 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych wcześniej uprażonych
  • 0,5 szklanki żurawiny 
  •  0,5 szklanki pestek dyni
  •  0,5 szklanki siemienia lnianego w ziarnach
  •  0,5 szklanki sezamu  
  •  0,5 szklanki orzechów nerkowca 
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych 
  • 12 ciasteczek oreo 
  • 10 łyżek miodu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego 
  • szczyptę soli 
 
     Wykonanie:
  1.  W rondelku mieszamy miód, olej, cukier oraz sól. W razie potrzeby miód możemy podgrzać by stał się płynny. 
  2. Migdały oraz orzechy grubo siekamy 
  3. Płatki owsiane, migdały, orzechy i ziarna mieszamy z miodem i olejem. Wszystkie składniki muszą być dobrze oblepione.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni
  5. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej granolę. Pieczemy aż nabierze złotobrązowej barwy ok 20 minut.  
  6. Wystudzoną granole kruszymy i mieszamy z suszonymi owocami oraz pokrojonymi ciasteczkami oreo i wiórkami kokosowymi.   
 Smacznego :)


   









      6 komentarzy: