Składniki:
Wykonanie:
- Pomarańcze dokładnie myjemy obieramy dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek usuwamy część białą zostawiając jej ok 1 mm. Tak przygotowane skórki kroimy w paseczki o szerokości około 5 mm, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Skórki wyławiamy łyżką cedzakową, wodę wylewamy.
- Skórki wkładamy z powrotem do garnka i zalewamy na nowo wodą, którą uprzednio ważymy. Skórki gotujemy do czasu aż zmiękną. Dodajemy tyle cukru ile ważyła woda, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Gotujemy skórki przez minutę, po czym zostawiamy w wodzie na 24 godziny. Po tym czasie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut i zostawiamy w wodzie na następne 24 godziny. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy skórki przez 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy w niej skórki i pozostawiamy do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńSkórki pomarańczowej nie lubię jakoś szczególnie, ale w połączeniu z czekoladą to juz inna bajka :D
OdpowiedzUsuńTO musi być fantastyczne :D
OdpowiedzUsuń