- 1 tusza królika
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g marchewki
- 150 g śmietany kremówki 30%
- koperek, natka pietruszki,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- mąka
- 4 szklanki wody
- sól
- pieprz
- Tuszę królika kroimy na 8 kawałków. Dokładnie je myjemy wkładamy do miski posypujemy 1 łyżką soli i zalewamy zimną wodą . Odstawiamy na 15 minut.
- Kawałki królika wyjmujemy z wody i dokładnie go osuszamy. Wodę wylewamy. Mięso doprawiamy pieprzem a następnie obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar.
- Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze używam go w mojej kuchni. I tym razem nie mogło go zabraknąć. Olej rozgrzewam na dużej patelni, a na nim obsmażam kawałki królika bardzo dokładnie zaczynając od największych porcji. Po około 7 minut z każdej strony
- W dużym garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy kurkumę, sos sojowy tymianek i imbir mieszamy i wkładamy obsmażonego królika.
- Na patelnie na której smażyliśmy królika dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego następnie wkładamy rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę. Pozostawiamy aż cebula zeszkli się. Wlewamy 1 szklankę wody, pozostawiamy aż do zagotowania. Gotowe przelewamy do garnka z królikiem. Dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, przykrawamy i gotujemy przez około 45 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.
- Dodajemy śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru i ewentualnie łyżeczką mąki. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i ewentualnie świeży tymianek.
- Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź z dowolnym pieczywem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz