Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g margaryny Palma w złotym opakowaniu firmy Bielmar wcześniej roztopionej i wystudzonej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru
- 100 g miodu
- Wszystkie składniki wsypujemy do miski, a następnie wyrabiamy mikserem dosyć kleiste ciasto.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm, podsypujemy je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Z ciasta wykrawamy różne kształty pierniczków. Ja zrobiłam tylko pierniczki w kształcie gwiazdek, które za pomocą lukru królewskiego przykleiłam do wcześniej przegotowanego stożka. Gotowe pierniczki układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Super pierniczki :-) a choineczka rewelacyjna :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pierniczki, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, a z czego ten stożek zrobiłaś?
OdpowiedzUsuńPiernikowa choinka? Jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :) A choinka wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń