- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- karp ok 1 - 1,5 kg
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 1/2 papryczki chili
Składniki na sos
- 2 łyżki masła
- 30 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 5 pierniczków z przepisu który znajduje się tutaj
- 1 garść płatków migdałowych
- cytryna
- sól
Wykonanie:
- Z obranych warzyw gotujemy 1 l wywaru, kiedy się chwilę pogotuje, wkładamy wcześniej obraną, wymytą i pokrojoną rybę. Do wywaru dodajemy sól, liść laurowy oraz szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok 45 minut.
- Masło rozpuszczamy z miodem i czekoladą, dodajemy bardzo drobno pokruszone pierniki. Dodajemy 2 szklanki wywaru z ryby dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
- Na suchej patelni prażymy migdały, które dodajemy do sosu, przyprawiamy sokiem z cytryny i solą.
- Gotowym sosem polewamy rybę
Smacznego :)
Bardzo ciekawe i pomysłowe danie :-)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis, lubię karpia, nawet bardzo, ale nie jadłam go nigdy tak podanego :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuń