Składniki:
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży ok 2 kg kurczak
- sól
- pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 2 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 garść czarnych oliwek bez pestek
Wykonanie:
- Zioła siekamy, czosnek obieramy. Kurczaka myjemy porcjujemy i nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz.
- Wkładamy go do natłuszczonej brytfanki, posypujemy ziołami i drobno posiekanym czosnkiem.
- Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
- Po ok 30 minutach wokół kurczaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, a na niego kładziemy plasterki z jednej cytryny. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny.
- Pieczemy przez ok 1 godzinę dodajemy oliwki i pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 15 minut. Aby kurczak był soczysty pod blachę wstawiamy płaskie naczynie z wodą.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda ten kurczaczek genialnie :)
OdpowiedzUsuńOj to musi smakować rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubię cytryny, lubię kurczaka, to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń