czwartek, 23 kwietnia 2015

Cytrynowy kurczak




      Składniki:
  • garść świeżego tymianku 
  • garść świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży ok 2 kg kurczak
  • sól 
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 garść czarnych oliwek bez pestek 
    
     Wykonanie:
  1. Zioła siekamy, czosnek obieramy.  Kurczaka myjemy porcjujemy i nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. 
  2. Wkładamy go do natłuszczonej brytfanki, posypujemy ziołami i drobno posiekanym czosnkiem. 
  3. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.    
  4. Po ok 30 minutach wokół kurczaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, a na niego kładziemy plasterki z jednej cytryny. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny. 
  5. Pieczemy przez ok 1 godzinę dodajemy oliwki i pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 15 minut. Aby kurczak był soczysty pod blachę wstawiamy płaskie naczynie z wodą. 
 Smacznego :) 








5 komentarzy: